Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Postižená odvětví odsoudil na smrt.“ Podnikatelé doufali v účinnější kompenzace, místo toho má přijít jejich konec

Vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Podnikatelé jsou čím dál frustrovanější. Zatímco jejich volání po poskytnutí efektivnější pomoci ze strany státu zůstává nevyslyšeno, vicepremiér Karel Havlíček po návštěvě u prezidenta Miloše Zemana ohlásil utlumování i dosavadní přímé podpory byznysu v horizontu zhruba čtvrt roku.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Řešili jsme, zda rozpočet bude mít dostatek zdrojů na to, abychom na ty částky, které činí zhruba jednu miliardu korun denně, měli. Pan prezident má názor, že bychom měli přecházet z dotačního na záruční charakter, což stejně bude s ohledem na kapacity rozpočtu někdy v květnu v červnu nutné,“ řekl po jednání Havlíček.

„Předpokládáme, že se ve druhém čtvrtletí začnou uvolňovat restrikce. Obchody a služby se začnou otevírat, takže nebude nutné kompenzovat tempem jako dnes,“ doplnil vicepremiér pro Deník N. „Pak by zdroje měly vyjít třeba až do podzimu a postupně to budeme kombinovat s nepřímou podporou, která by v době plného fungování ekonomiky měla být tou hlavní,“ podotkl Havlíček.

Zástupci podnikatelů ohlášenou změnu považují za fatální

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější