Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kudy ven z covidové krize: jedenáct návrhů, jak zlepšit situaci v Česku teď hned

Cesta ven existuje. Dá se najít. Pak se ale musí projít. Photo by CDMA on Unsplash.
Cesta ven existuje. Dá se najít. Pak se ale musí projít. Photo by CDMA on Unsplash.

Analýza: Co dělat, abychom vrátili do Česka normální život a dostali epidemii už napořád pod kontrolu? Namísto kritiky jsme tentokrát zkusili sepsat několik pozitivních rad.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Situace je vážná. Toto konstatování už jde každému na nervy, ale co dělat? Česko čelí covidu neúspěšně. Potřebuje změnu, nové nápady a hlavně nový přístup. Konzervováním nynějšího stavu se nepohneme z místa a zůstaneme nebezpečným ohniskem epidemie uprostřed Evropy, zatímco mnohé jiné země se už budou vracet k normálnímu, jen asi trochu opatrnějšímu způsobu života. Tato vyhlídka je naprosto reálná a dost pravděpodobná.

Pokusili jsme se dát dohromady několik tipů a úhlů pohledu, jak nešťastnou situaci změnit. Jde o seznam, který má – jako všechny podobné – řadu nedostatků. V mnoha bodech není příliš originální, protože jde o věci, které není těžké vymyslet; těžké je realizovat je. Některé z předložených rad jsou poměrně idealistické, vyžadovaly by větší změnu lidského chování, než se zdá být pravděpodobná.

Jenže v mimořádných situacích je zapotřebí dělat mimořádné věci, i takové, na které jsme nikdy dřív nepomysleli. Tahle situace mimořádná je. Součinností nebezpečného viru a nerozumného chování mnoha lidí, od vás a mne po premiéra a prezidenta, jsme se chytli do pasti. Ven se z ní dostat prostě musíme. Žádný z předložených návrhů nepokládáme za vysloveně nereálný, vyhnuli jsme se nepravděpodobným scénářům (demise celé vlády, totální lockdown apod.)

Některé z našich návrhů by se daly

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

TOP

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější