Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na obranu odpůrců roušek

Lidé, kteří odmítají vzít virus na vědomí, to nedělají proto, aby nám ublížili. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Lidé, kteří odmítají vzít virus na vědomí, to nedělají proto, aby nám ublížili. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Komentář Martina M. Šimečky: Nejsou to podlí padouši, jen podléhají jevu, kterému se říká „racionální nevědomost“.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Premiér Igor Matovič zneužil smrti poslance Směru Ľubomíra Petráka k obvinění opozice, že ho o život připravil „zabiják“, kterého jeho kolegové bez roušek na náměstí 17. listopadu „podle“ zpochybňovali.

Je pravda, že ho zpochybňovali, ale proč „podle“? Je pravda, že se na Slovensku mnozí lidé chovají, jako by virus neexistoval. A je pravda, že nás, kteří mají z viru oprávněný strach, tím ohrožují. Ale to z nich nedělá padouchy.

Mnohokrát jsem se při pohledu na člověka bez roušky přistihl při tom, že ho vnímám jako nepřítele, který mi záměrně usiluje o život. Přisuzoval jsem mu – stejně jako Matovič – podlý úmysl. Jenže jsem se mýlil. Podlé je naopak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Názor

Slovensko

Česko, Komentáře, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější