Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Z horečky jsem blouznila a dech se mi zkrátil na tři slova.“ Těžký průběh covidu má čím dál více mladých lidí

Covidové ARO náchodské nemocnice. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Covidové ARO náchodské nemocnice. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Jsou zdraví, nebo jen s malými potížemi a na vrcholu svých sil. Přesto je koronavirus připoutává na nemocniční lůžka a přístroje. V tabulkách, které nemocnice denně posílají úřadům, se dvacátníků, třicátníků a čtyřicátníků s těžkým průběhem covidu objevuje čím dál víc. Z hospitalizovaných v těžkém stavu tvoří už dvanáct procent.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Rok 2021 nezačal pro jednačtyřicetiletou Janetu ze severu Čech vůbec dobře. Od Vánoc měla zvýšenou teplotu a kašlala. Ještě před silvestrem sanitka odvezla jejího šestačtyřicetiletého muže. Matce tří synů v té době začal docházet dech, ryska teploměru se vyhoupla na čtyřicítku a dolehla na ni velká únava. Druhého ledna si sanitka přijela i pro ni. Diagnóza obou manželů byla stejná – covid-19.

Následující tři dny strávila Janeta v mostecké nemocnici s kyslíkovou maskou na tváři. Rentgen ukazoval oboustranný zápal plic a mysl se jí i přes potíže pořád vracela k manželovi, který na tom byl ještě hůř. „Hlavou mi probleskly i myšlenky, co budu dělat, jestli to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější