Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Poručíme větru – viru, pekelné dny a schůzka hudebníků

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Dnešní Notes sepsala Barbora Němcová.

Otevření obchodů nebo návrat dětí do škol? To je už nejspíš jen hudba minulosti. Premiér Andrej Babiš dnes varoval, že nás čekají pekelné dny a opatření zpřísní. „Situace je extrémně vážná,“ oznámil Babiš. Jak budou vypadat další opatření či postup, se ale dozvíme až pozdě večer. Možná. Vláda zasedá k dalšímu jednání o prodloužení nouzového stavu v osm hodin večer. Jak to dopadne, vás budeme informovat v minutách.

A pekelných dnů a neveselých poměrů u nás si dnes všímají i Reuters nebo Bloomberg.

To v Rakousku nemají jen trávu zelenější, ale i epidemická situace se jim tam od konce listopadu zlepšuje. Země proto začíná postupně rozvolňovat. A lepším podnebím to není. „Pokud čísla klesají, je to znamení toho, že to lidé berou vážně. Čísla nelžou,“ říká v rozhovoru přední rakouský infektolog.

A v Maďarsku mezitím začali očkovat čínskou vakcínou Sinopharm. Jó, kdybychom zůstali v Rakousku-Uhersku, kde jsme dneska mohli být…

Ideálním řešením na situaci (čti patálii) v Česku by byl podle vrchního epidemiologa tvrdý lockdown. Jenže zavést ho u nás nebude jen tak. „Vymahatelnost a kontrola opatření nejsou dostatečné… Když se podíváte, kolik platí lidé pokuty v zahraničí a u nás, je to velký rozdíl. U nás jsou to symbolické částky a lidé si z toho nic nedělají, protože vědí, že vymahatelnost je nízká, a případná pokuta je nezajímá,“ říká vrchní epidemiolog Roman Chlíbek v rozhovoru s Prokopem Vodrážkou.

Vedoucí epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví a předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Foto: ČTK

Koronavirus nechodí jen po horách a seniorech, ale i po dětech školkou povinných. A podle senátorky Vítkové jsou hlavním problémem nedisciplinovaní rodiče, kteří děti do školek vodí i přesto, že je rodina v karanténě či mají příznaky onemocnění. Jenže rodiče často nemají na výběr, píše Jana Ustohalová.

Vakcína AstraZeneca je v Česku otloukánkem. Je tady, je připravena, ale senioři ji nechtějí. Kraje proto plánují vakcínu nabídnout do ordinací praktických lékařů a učitelům. O vakcíně, kterou nikdo nechce, ale v Británii ji už dostaly stovky tisíc lidí a mladí by jí u nás tak nepohrdli, více píše Iva Bezděková.

Poručíme větru, dešti i viru. Komunisté chtějí i přes nepříznivou pandemickou situaci v březnu pořádat volební sjezd. Na ministerstvu zdravotnictví proto požádali o výjimku. Jenže někteří straníci upozorňují, že udělená výjimka by KSČM mohla u veřejnosti uškodit. A část členů se také obává o své zdraví.

Víkendy volné a pět týdnů dovolené? Pro Číňany sen. V zemi draka se pracuje 996, někdy už 007 nebo do padnutí. Kolik práce (sil, potu i životů) stojí za čínským „ekonomickým zázrakem“ i jak práce 996/007 vypadá, v podcastu Studio N popisuje Magdalena Slezáková.

Gruzínská policie si včera přišla pro opozičního předáka Nikanora Meliu, což zvedlo vlnu nevole. Jak v zemi, tak i za jejími hranicemi. „Jedno je jasné – Meliovo zadržení povede k ještě větší polarizaci politické situace v zemi a poškodí image Gruzie jako země, která se snaží stát členem NATO a EU,“ píše BBC. Více o politické situaci v Gruzii píše Kirill Ščeblykin.

„My právě chceme dokázat, že hromadné akce s otestovanými návštěvníky jsou dobrým řešením. Když odhlédneme od politiky, je potřeba nyní co nejvíce podobných akcí, abychom protestovali co nejvíce potenciálních přenašečů,“ vysvětluje svůj plán Karel Luxík z iniciativy Cesta ze tmy, která se snaží dostat otestované lidi na hromadné akce. Za sebou už mají tři úspěšné – Partičku a dvě utkání fotbalové Slavie.

A u Slavie ještě zůstaneme. Konkrétně na VIP tribuně při zápasu s Leicesterem. Někteří prominenti, kteří na zápas přišli, totiž podle sinoložky Olgy Lomové nemají v lásce jen fotbal, ale dříve také projevili náklonnost k čínskému byznysu. „V čínském podání má byznys, stejně jako fotbal, nezpochybnitelný politický význam,“ píše a připomíná českou tvář čínské medicíny, profesora Prymulu nebo Tvrdíka z CEFC.

Ruští novináři získali důkazy o životě v trestaneckých koloniích. Na videích je zachyceno týrání, ponižování i „osobní prohlídky“. Někteří vězni převýchovu nepřežijí. Případy se vyšetřují… jenže tak nějak „po rusku“. A novináře, kteří videa získali, nepřekvapila jen krutost mučení, ale i ti, kdo obušky drží. Jsou to ti samí, kteří už v minulosti za mučení vězňů stanuli před soudem. (Natočená videa jsou označena jako 18+. Silná povaha+, dodávám já.)

Co se dočtete v zítřejším tištěném Deníku N?

  • Senioři vakcínu od AstraZeneky nechtějí. Má špatnou pověst
  • Čím větší je školka, tím víc je nakažených
  • Zeman za covidu: málo empatie, své vlastní zájmy a chválení vlády
  • Čísla ukazují, jak lidé berou opatření vážně
  • Epidemie opět nabírá dech. Buďme rozumní a opatrní
  • Automobily jako důkaz komunistického papalášství
  • Na FAMU se můžete učit herní design
  • Ústavní soudce: Nejsme starý Řím. Ani v krizi nelze dát moc diktátorovi

Krátké zprávy, dobré zprávy

O tom, že pandemická situace v Česku není dobrá, už jsme si řekli. Vrcholní vládní činitelé to vědí také, a proto nelení a jednají. Například šéf Sněmovny a kytarista Vondráček se dnes sešel se svým, v hudebních kruzích známějším kolegou, zpěvákem Danielem Landou. A přišli i další zástupci Blanického manifestu.

Odložení návratu žáků do lavic kvůli špatné epidemické situaci zástupce škol moc nepřekvapilo. Současný vývoj epidemie k tomu podle nich směřoval.

Vláda otočila a začala jednat s Německem o přeshraniční pomoci. A naši západní sousedé jsou stále ochotní nám pomoci s covidovými pacienty.

To v Polsku očkují ostošest. V zemi už bylo naočkováno milion lidí oběma dávkami vakcíny proti covidu-19. Vakcinace v zemi postupuje dle stanoveného harmonogramu (plán znázorňující časový sled událostí, který je v Česku opředen legendami a lidé si o něm vyprávějí báje).

Od zítra taky nezapomeňte nasadit na místech s vyšší koncentrací lidí respirátor nebo dvě chirurgické roušky. Ty, tedy podle expertů, chrání méně než jedna, ale nařízení je nařízení. Přidáním další vrstvy se totiž podle odborníků zvyšuje pravděpodobnost průniku vzduchu mezerami mezi tváří a rouškou.

Ruský miliardář Roman Abramovič si v německých loděnicích Lloyd Werft převezme novou jachtu dlouhou 145 metrů s 8 palubami, 48 kajutami, bazénem, výtahy, vířivkami, heliportem, možná i vodotryskem… Až 36 cestujících bude obsluhovat 60 členů posádky.

Nová jachta miliardáře Abramoviče. Foto: Twitter @SobolLubov

Hokejisty z Litvínova při včerejším zápase někdo okradl. Někdo se nejspíše dostal do šatny přes otevřené okýnko a odnesl si obsah jejich peněženek.

Dobré zprávy na konec. Vzpomínáte ještě na „psa“? Na Protiepidemický systém, který měl do všech opatření zavést pořádek a řád? No tak PES je na 75 bodech, což odpovídá čtvrtému stupni. Předtím byl šest dní na 80 bodech. Konec dobrý, všechno dobré.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější