Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mohl šířit naději a jít příkladem, ale nešel. Zemanova útočnost může zvýšit naštvání na politiku, říká expertka

Politoložka Eva Lebedová z Filozofické fakulty Univerzity Palackého. Foto: archiv Evy Lebedové
Politoložka Eva Lebedová z Filozofické fakulty Univerzity Palackého. Foto: archiv Evy Lebedové

To, že se národ musí v době pandemie semknout a táhnout za jeden provaz, se stalo otřepaným politickým klišé. Ne že by to nebyla pravda, ale pokud takové verbální výzvy nejsou doprovázené konkrétními kroky vysokých činitelů, dopad na obyvatelstvo mají jen omezený. Deník N k tomu vyzpovídal politoložku Evu Lebedovou.

Redakce oslovila odbornici na politickou komunikaci z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci původně se žádostí o vyjádření k tomu, jak Miloš Zeman zvládá svou prezidentskou roli v době epidemie. Její odpovědi, využité zčásti v tomto textu, přinášíme jako rozhovor.

Když se ohlédnete za tím, jak dosud prezident působil v měsících, kdy se Česko potýká s nákazou koronavirem, co vidíte?

Nechci být jen kritická. Pokud jde o pozitiva komunikace pana prezidenta – bráno od jara do současnosti v rámci jeho projevů a vyjádření v médiích –, patřily k nim výzva k nošení roušek, poděkování zdravotníkům i výzva k důvěře v názory odborníků na epidemii. Oceňuji také apel na solidaritu a odpovědnost a v poslední době i k tomu, aby se lidé nechali očkovat.

Prezident má ale v našem systému především symbolickou váhu. V zásadě je jeho nejdůležitější rolí společnost stmelovat, dávat v době krize naději všem lidem bez rozdílu. Mohl hned na počátku pandemie k lidem promluvit, začít je připravovat na krizovou situaci a poté v povzbuzování a spojování společnosti pokračovat. Myslím si, že tady určitá selhání na prezidentově straně vidět můžeme. Byl velmi málo viditelný a iniciativní na počátku krize…

Loni v březnu?

Ano, na začátku krize. Očekávala bych, že prezident jako jeden z prvních ústavních činitelů ke společnosti promluví, začne ji připravovat na neznámou situaci a bude se ji snažit provést krizovým obdobím.

„Covidové“ projevy měl tři během března a října, jinak vystupoval spíše v rámci televizních rozhovorů.

Na jaře vystoupil dvakrát (kromě projevu to bylo vystoupení věnované covidu-19 v rámci jiné akce, pozn. red.), v říjnu jednou. Když to zrekapituluji, řekla bych, že mnohem viditelnější než podpora veřejnosti byla prezidentova aktivita v oblastech jeho

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Miloš Zeman

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější