Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kde mají volná místa? Programátoři po nocích vymysleli aplikaci, která může zkrátit čekání na vakcínu

Očkování (ilustrační). Foto: PxHere
Očkování (ilustrační). Foto: PxHere

Česko patří mezi evropské státy, které očkují nejpomaleji. Většina tuzemských seniorů na vakcínu stále marně čeká. Dva IT nadšenci proto po nocích a víkendech vytvořili aplikaci, díky níž mohou lidé najít volná místa a o vakcínu se přihlásit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na počátku tohoto týdne byla v Česku naočkována pouze třetina seniorů nad 80 let věku. Česko má přitom na skladech přes 120 tisíc nevyužitých vakcín proti covidu, což je zhruba 18 procent všech dosavadních dodávek.

Obava, že stát není schopný zajistit očkování pro nejohroženější skupinu, přiměla Jana Staňka a Marka Sušického, dva programátory z Prahy, vytvořit vlastní aplikaci, která by mohla v této situaci pomoci.

„Když jsme se marně snažili zajistit očkování pro příbuzné, zjistili jsme, že neexistuje žádný přehled volných míst. Ještě v lednu jsme začali tvořit aplikaci, ale narazili jsme na to, že neexistují data,“ popisuje genezi programu Sušický.

Vzhledem k tomu, že resort data nezveřejňuje, získávají je programátoři

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější