Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jako v Requiem pro panenku. Velké ústavy pro lidi s postižením se skoro nemění, zjistila zástupkyně ombudsmana

Lidé s postižením stále nejčastěji končí v ústavních zařízeních, kde často přicházejí o svá základní práva. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Lidé s postižením stále nejčastěji končí v ústavních zařízeních, kde často přicházejí o svá základní práva. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ačkoliv se už přes deset let mluví o transformaci velkých ústavů pro lidi se zdravotním postižením, stále jich tisíce žijí v prostředí připomínajícím v některých aspektech socialismus. Aktuálně na to upozornil i výzkum zástupkyně ombudsmana Moniky Šimůnkové. Domovy se až na výjimky, jako je ten ve Svojšicích na Kolínsku, prakticky nezměnily.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Problémem je samotné nastavení systému s preferencí velkých zařízení, což je odpovědností ministerstva práce a sociálních věcí,“ komentovala Šimůnková výzkum Kanceláře veřejného ochránce práv.

Tisíce lidí se zdravotním postižením stále žijí ve velkých ústavech, které jim ani přes všechnu snahu nemohou poskytnout péči jako v rodině. A to přesto, že se už deset let mluví o takzvané deinstitucionalizaci, tedy transformaci velký ústavů s desítkami klientů na menší chráněné bydlení.

Podle Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením si lidé mají právo zvolit, kde a s kým budou žít. Měli by tedy mít přístup k službám poskytovaným v domácím prostředí.

„Byť v tomto ohledu došlo k určitému posunu, stále bohužel přetrvává institucionální způsob péče, tedy spíše velká zařízení nemocničního typu. V nich jsou i lidé, kteří by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější