Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zlom: Česko se blíží limitům kapacit a chce požádat Německo o přijímání pacientů

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Po dvou měsících dramatické situace v západočeských nemocnicích přichází zlom. Česká vláda začala jednat s Německem o převozu pacientů do saských a bavorských nemocnic. Ačkoliv sousední země několikrát nabídla pomoc s převzetím nemocných do své péče, ministr zdravotnictví Jan Blatný se nechal opakovaně slyšet, že se bez ní Česko obejde a poradí si samo. Nyní stát obrátil, o překlady pacientů do Německa však ještě vláda musí oficiálně požádat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ústecký kraj dokázal až doposud pomáhat i okolním regionům a přijímal jejich pacienty do svých nemocnic, nyní však rovněž naráží na své limity. „Možnosti dalšího navyšování počtu lůžek intenzivní péče již nemáme, u běžných lůžek jsme na tom o něco lépe,“ popisuje krajský koordinátor intenzivní péče Josef Škola, který je zároveň primářem kliniky intenzivní péče (KAPIM) v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

Zbývá tak především přeměna některých standardních oddělení na infekční, tedy covidová. Případně převozy nemocných do zahraničí. „Aktuálně to potřeba není, ale rádi bychom měli tento mechanismus nastavený pro případné využití v budoucnu,“ dodává Škola.

Výrazně horší je dlouhodobě situace v sousedním Karlovarském kraji, odkud už podle statistik ministerstva zdravotnictví sanitky odvezly do jiných regionů od začátku ledna nejméně 200 pacientů s covidem. V neděli například putoval nemocný v méně vážném stavu ze Sokolova až

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější