Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Při rekonstrukci diagnostického ústavu v Brně zmizely miliony, ředitelka je stále ve funkci. Ministerstvo ji vyzvalo, ať peníze vrátí

Brněnský diagnostický ústav. Foto: ČTK
Brněnský diagnostický ústav. Foto: ČTK

Kontrola v brněnském diagnostickém ústavu konstatovala, že při rekonstrukci budov zmizelo neznámo kam nejméně 3,6 milionu korun. Ministerstvo školství už začátkem ledna poslalo ředitelce Renatě Ježkové dopis, v němž žádá vrácení peněz. Ředitelka je ale od té doby na neschopence. Upozornila na sebe už loni v květnu, kdy v nouzovém stavu vyhodila část zaměstnanců. Ti se s ní dodnes soudí.

Minulé pondělí stejně jako skoro každý týden zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zprávu o kontrolách, které provedl. Tentokrát jeho úředníci prověřovali dotace poskytnuté ministerstvem školství na investice do vybraných regionálních a speciálních škol.

U většiny z osmnácti dotačních akcí konstatoval NKÚ větší či menší pochybení. Jen u jedné ale shledali chyby natolik závažné, že kvůli tomu rovnou podali trestní oznámení. A to už začátkem října, kdy kontrola oficiálně skončila.

„Ve srovnání s ostatními kontrolovanými příjemci bylo pochybení v diagnostickém ústavu nejvážnější. Kontrola

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Covid-19

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější