Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejlepší mapa světa. A Gottova metoda stanovení životnosti Berlínské zdi

Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N
Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N

Na Marsu běží vše podle plánu, lákavým cílem je Saturnův měsíc Titan, americký fyzik vymyslel skvělou novou mapu. A plán lákavé pěší tůry jako přídavek. Je tu další Částečný součet dění ve vědě a technice.

Dobře to dopadlo! Perseverance přistála v kráteru Jezero a chystá se vyrazit na cestu, helikoptéra Ingenuity se zvolna zahřívá a dobíjí baterie. Začíná další etapa průzkumu Marsu. Tamní krajinu už známe z fotografií docela důvěrně. Stává se součástí našeho myšlenkového světa. Zvykáme si, že prostor aspoň trochu zabydlený lidstvem se pomalu rozšiřuje o další planetu.

Což je pravá chvíle začít myslet na něco dalšího. Kam po Marsu? Venuše je prozatím nedobytná planeta, strašlivá svým horkem na povrchu, hustotou a složením atmosféry. Zbývají velké měsíce Jupitera a Saturna. Každý z nich má něco do sebe, ale jestli chcete můj názor, doopravdy cool je především Titan. Je větší než planeta Merkur, je druhým největším satelitem planety ve Sluneční soustavě (náš Měsíc je pátý) a je to vedle Země jediné nebeské těleso, o kterém s jistotou víme, že jsou na něm řeky, jezera, moře, střídání ročních období, déšť a sníh. Jen s tím rozdílem, že na Titanu neprší voda, ale metan (tedy kapalný zemní plyn) a etan.

Jinak by to ani být nemohlo, průměrná teplota na Titanu je 180 stupňů pod nulou, takže voda? Ani náhodou. Zato

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Částečný součet

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější