Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Soud nařídil gymnáziu obnovit klasickou výuku. „Je to upozornění na závažný problém bez reálných dopadů,“ říká právník

Pouze pro 20 % žáků byla výuka na dálku podle výzkumu zajímavější než výuka ve škole. Foto: ČTK
Pouze pro 20 % žáků byla výuka na dálku podle výzkumu zajímavější než výuka ve škole. Foto: ČTK

Městský soud v Praze rozhodl, že Gymnázium Na Zatlance bylo zavřené v rozporu se zákonem. Vláda podle soudu vyhlásila nouzový stav proti vůli Sněmovny, a proto je v rozporu s ústavním pořádkem. Žalobu podal student prvního ročníku. Škola rozsudek teprve studuje, tento týden má jarní prázdniny a zvažuje podání kasační stížnosti. Ministerstvo školství se k situaci zatím nechce vyjadřovat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nouzový stav, který vláda vyhlásila bez souhlasu Sněmovny, podle soudu odporuje ústavě, a proto jsou neplatná i opatření, která z něj vycházejí.

„Pokračování nouzového stavu od 15. 2. 2021 odporuje ústavnímu pořádku,“ stojí v rozsudku, který má Deník N k dispozici. „Pro postup žalovaného, který neposkytuje denní formu vzdělávání, tak v době vydání tohoto rozsudku neexistuje žádný způsobilý právní podklad,“ sdělil soud.

Podle soudce Milana Taubera měl městský soud právo a povinnost posuzovat ústavnost nouzového stavu. Ústavnímu soudu by to náleželo pouze v případě, že by byl nouzový stav vyhlášený zákonem, nikoliv podzákonným opatřením. Soudce také Deníku N řekl, že stejně by posoudil každé opatření, které se o nouzový stav opírá.

„My jsme se zabývali pouze situací jednoho gymnázia, nicméně nemohu tvrdit, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější