Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nákaza se rychle šíří ve školkách. Mohou za to i „nedisciplinovaní“ rodiče, často ale nemají na výběr

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Jedním z problematických míst, kde se v posledních dvou měsících šíří covid-19, jsou školky. Počet nakažených dětí roste oproti jiným věkovým skupinám rychleji a do potíží se kvůli nákaze dostávají jak rodiny, tak školky samotné.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zatímco v lednu zaznamenal Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ve věkové skupině dětí do pěti let průměrně 249 nakažených denně, v třetím únorovém týdnu už bylo nejvyšší denní číslo 556 nakažených dětí.

To potvrzuje i výzkum Institutu pro sociální a ekonomické analýzy (ISEA), kterého se zúčastnilo přes dva tisíce ředitelů mateřských škol. Studie zkoumala ekonomické a personální dopady pandemie na mateřské školky. Podle ní byla ještě v září 2020 nákaza v mateřských školách spíše výjimečná, úplně zavřená byla jen tři procenta z nich. V říjnu to už byla skoro čtvrtina.

„Čím větší mateřská škola, tím větší výskyt nákazy,“ konstatovala Simona Weidnerová, autorka výzkumu. „Nejčastěji se nakazili zaměstnanci mezi sebou, případně od dětí. Samozřejmě, vyšší výskyt vzájemného přenosu se objevuje u 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější