Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Konečně je to venku. Covidová situace v Česku není ničí vina, známe detaily

Kdo za to může? Pokud je to neúspěch, samozřejmě nikdo. Foto: Adobe Stock
Kdo za to může? Pokud je to neúspěch, samozřejmě nikdo. Foto: Adobe Stock

Glosa Jana Wirnitzera: Poté co náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý na tiskové konferenci pronesl, že současná situace není ničí vina, se Deníku N podařilo získat dosud neznámé detaily o průběhu koronavirové epidemie v Česku. Tyto detaily zcela mění pohled na události, které jsme měli za dané.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ukázalo se, že není ničí vina, když se pro noviny premiéra Andreje Babiše (odložené do svěřenského fondu) napsal článek ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha o české koronavirální chřipce. Tento článek, který mohl působit dojmem, že ministr situaci podceňuje, se poté poslal do redakce, kde se zeditoval a následně vydal.

Zatímco hlavní hygienička v téže době dávala témuž vydavatelství rozhovor, že se koronaviru nemusíme bát, stalo se samo od sebe, že hygienické stanice byly zoufale nevybavené a nepřipravené řešit epidemii. I proto, že vůbec nikdo v ČR, kromě bezpečnostní strategie ČR aktualizované vládou, v níž byly ČSSD i ANO, nemohl předpokládat, že nastane pandemie.

„Současná situace není nikoho vina, ani opozice, ani koalice, ani lékařů, ani pana ministra, a je nutné tuto situaci vnímat jako jakoukoliv jinou katastrofu nebo pandemii, která v minulosti lidstvo postihovala nebo postihla.“

Vladimír Černý, náměstek ministra zdravotnictví, 23. 2.

Rozhodně nelze nikoho vinit z nedostatku ochranných pomůcek, které se měly ve skladech státních hmotných rezerv materializovat samy od sebe.

Premiér Babiš ostatně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Glosa

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější