Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Křičeli na sebe, bylo to nejhorší jednání vlády.“ Babiš se ostře střetl s Hamáčkem kvůli testům do škol

Premiér Andrej Babiš (ANO) by chtěl do roku 2035 zefektivnit českou politiku. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiér Andrej Babiš (ANO) by chtěl do roku 2035 zefektivnit českou politiku. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Na pondělním jednání vlády, kde se rozhodovalo mimo jiné i o povinnosti nosit respirátory, se strhla nebývale vyhrocená hádka. Premiér Andrej Babiš (ANO) a první vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se ostře střetli kvůli zakázce na dodání antigenních testů do škol.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Spor mezi předsedou vlády a ministrem vnitra vypukl už minulý týden. Hamáček v pátek oznámil, že testy do škol za stovky milionů korun dodá Česku firma Tardigrad International Consulting, která však nesplnila zadané podmínky. Testy přitom nabídla levněji společnost Chironax, která má být ovšem napojená na trestně stíhaného podnikatele Tomáše Horáčka.

Babiš pak v sobotu serveru Seznam Zprávy řekl, že chce, aby „ta soutěž byla okamžitě zrušena“.

Vláda však nakonec zakázku nezměnila, projednávání tohoto bodu ale přerostlo v otevřenou hádku mezi premiérem a ministrem vnitra. Podle některých svědků šlo dokonce o nejbouřlivější jednání, jaké tento kabinet zažil.

Žádný z účastníků pondělního jednání nechtěl o vyhrocené situaci promluvit veřejně, Deníku N se však podařilo získat dostatek důvěryhodných svědectví, na jejichž základě lze bouřlivé jednání zrekonstruovat. Události popisují shodně všichni oslovení účastníci bez ohledu na stranickou příslušnost.

„Hádali

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Covid-19

Nákupy v nouzovém stavu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější