Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V Česku leží ladem 120 tisíc vakcín. „Odpovědnost je na krajích, ne na mně. Nemůžu to koordinovat,“ říká Babiš

Premiér Andrej Babiš už naočko Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiér Andrej Babiš už naočko Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Česko má přes 120 tisíc nevyužitých vakcín proti covidu, což je zhruba 18 procent všech dosavadních dodávek. Premiér Andrej Babiš Deníku N řekl, že za pomalé tempo vakcinace jsou zodpovědné kraje. Středočeský koordinátor ale upozorňuje, že o vakcínu AstraZeneca není dostatečný zájem, a navíc chybí zdravotníci, kteří by mohli očkovat. Praktičtí lékaři žádají, aby se mohli do očkování zapojit už nyní.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V českých očkovacích centrech je v tuto chvíli mnohem více vakcín, než jsou schopna spotřebovat. Do včerejška dorazilo celkem zhruba 671 tisíc dávek všech vakcín (od Pfizeru 582 000, od Moderny 44 400 a od AstraZeneky 44 800). Dosud se přitom podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) vyočkovalo jen 545 tisíc dávek. Zhruba 126 tisíc dávek tak zatím leží nevyužitých.

„Máme v Česku celkem 174 očkovacích center, tlačíme na ně, aby se očkovalo. Byly potíže s AstraZenekou, s distributorem, kterého pozdě vybrali. Jako stát tlačíme na tři vojenské nemocnice, šestnáct státem řízených nemocnic a tři státní ústavy. Ostatní je věcí krajů, se kterými komunikujeme. Když skvěle očkuje Jihočeský kraj, proč neočkují ostatní kraje?“ řekl Deníku N Babiš.

„Odpovědnost je na krajích, nikoliv na mně. Já jsem premiér české vlády. Já dělám

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější