Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Staletí nám vtloukají do hlavy, že lidé jsou zlí. Je to naopak

Mocní knihy, jako je Pán much, milují, říká Bregman. Foto: Scottish Dream Photography, Flickr
Mocní knihy, jako je Pán much, milují, říká Bregman. Foto: Scottish Dream Photography, Flickr

Pokud miliony dětí na světě stále čtou Pána much, možná bychom jim také mohli říci, že jednou takové děti na ostrově opravdu ztroskotaly, ale byl to úplně jiný příběh než ten, který si přečetly, říká holandský novinář Rutger Bregman. Ve své nové knize Lidskost: Optimistická historie člověka se snaží dokázat, že vůbec neplatí ustálená představa o lidech jako tvorech špatných a sobeckých. Tvrdí, že jsme od přírody přívětiví a zaměření na spolupráci.

Ve své knize Lidskost se snažíte poukázat na to, jak na základě vymyšleného románu či zmanipulovaného, ale vlivného experimentu je rozšířená mylná představa o lidech jako špatných a sobeckých tvorech. Když se ale podíváme třeba na průběh amerických voleb a Donalda Trumpa, který odmítal přijmout jejich výsledek a za nímž stojí většina voličů, není to důvod být pesimistou?

Neřekl bych, že americká demokracie nebo to, co oni sami demokracií nazývají, je přímou reflexí lidské povahy, která se vyvíjela miliony let. Na tuto komplexní otázku vám mohu dát jen velmi dlouhou odpověď. Doufám, že jste na to připraven.

Rozhodně.

Když se podíváme na nejnovější důkazy evolučních biologů, zdá se, že minimálně pro poslední milénium platí, že ti nejpřátelštější lidé mají nejvíce dětí, a proto i největší šanci předat své geny další generaci. Vědci tomu říkají „přežití nejpřátelštějších“ a předpokládají, že je to klíčové pro náš úspěch. Chcete-li porozumět, proč jsme ovládli

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

kerray@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Rozhovory

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější