Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ústavní soud zrušil už neplatný zákaz prodeje. Vláda podle něj musí opatření jasně zdůvodňovat, jinak je lidé nebudou respektovat

Uzavřené ubytování. Ilustrační foto: ČTK
Uzavřené ubytování. Ilustrační foto: ČTK

Vláda podle Ústavního soudu postupovala při omezování provozu a maloobchodního prodeje protiústavně. Nedokázala totiž jasně zdůvodnit, proč jsou některé obchody zavřené a jiné ne. Soud zrušil opatření platné do 14. února, zákazy tak formálně platí dále.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ústavní soud rozhodl, že vládou vydaná opatření omezující maloobchod jsou protiústavní. Vláda totiž nedokázala dostatečně zdůvodnit, proč omezuje konkrétní segmenty. Dnešní rozhodnutí zrušilo vládou vydané opatření, které platilo do 14. února. Formálně tak zůstala v platnosti stávající zavedená opatření, ta jsou ale pojatá stejně jako ta, která soud dnes zrušil.

Maloobchod se tak hned neotevře. „Přesto však Ústavní soud považuje závěry obsažené v odůvodnění tohoto nálezu za velmi zásadní, jelikož představují jakési ‚memento‘ pro případná další omezující opatření vlády,“ stojí v rozhodnutí soudu.

Ten se tak vypořádal s návrhem 63 senátorů a senátorek, kteří v listopadu loňského roku napadli usnesení vlády zakazující prodej. Vadilo jim, že vláda dostatečně nezdůvodňuje svá opatření, navíc podle nich nedávalo smysl, že některé prodejny mohly zůstat otevřené a jiné nikoli.

„Hlavní myšlenka je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Ústavní soud

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější