Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nový dokument o sexuálních skandálech Woodyho Allena může strhnout další lavinu. Přistupme k němu s otevřenou myslí

Mia Farrowová s dětmi. Foto: HBO Europe
Mia Farrowová s dětmi. Foto: HBO Europe

Dnes má premiéru napjatě očekávaný dokument. Po mimořádném ohlasu, jaký vloni vyvolal dokument Leaving Neverland o sexuálních zločinech, z nichž byl obviněn Michael Jackson, přichází HBO s dalším vysoce sledovaným případem – tentokrát Woodyho Allena a jeho komplikovaného vztahu s rodinou Mii Farrowové. Adoptivní dcera jeho mnohaleté partnerky ho od svých sedmi let obviňuje ze znásilnění. Druhou dceru si vzal na pokraji její dospělosti za manželku. Allen trvá na tom, že Farrowová svým dětem jeho zločin z pomsty vsugerovala a jeho vztah se starší dcerou začal mnohem později.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Čtyřhodinová dokusérie napravuje nedostatky Leaving Neverland a nabízí mnohem komplexnější pohled. Stále sice stojí na samotné výpovědi Mii a Dylan Farrowových, doplňuje ji však s větší efektivitou i názory desítek odborníků a svědků. Tvůrci také využívají tuto příležitost k načrtnutí celospolečenských problémů. Jak hnát mocného a milovaného umělce k zodpovědnosti, když tolik lidí jako první opáčí, že „náš Woody“ by určitě nebyl schopný něčeho „takového“? I když však Allen vs. Farrowová stojí mnohem víc na důkazech než loňská dokumentární senzace, dá se předpokládat, že vyvolá stejně bouřlivou a z velké části odmítavou reakci.

Woody? Nikdy!

Je to zvláštní paradox. Na jednu stranu trvat na oddělení umělce od jeho díla, na druhou se však onoho umělce zastávat a věřit jeho verzi příběhu proto, že v nás právě svým dílem vzbudil takovou důvěru. Je to tím komplikovanější u Woodyho Allena, který své příběhy splétá okolo persony, s níž se do značné míry ztotožňuje. Allenovi příznivci mají pocit, že ho znají, že s ním mají v nějaké míře vztah. Když se o něm tedy dozví něco, co tento obraz narušuje, vstupují do fáze popření a snahy nepříjemnou věc izolovat a pod jakoukoliv záminkou zneškodnit.

Často v podobné situaci slýcháme otázku: „Proč bychom jí měli věřit?“ Stejně tak zajímavá, nicméně podceňovaná otázka je:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Seriály

Televize

USA

Kultura, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější