Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O prestiž se novináři připravili sami, chovali se jako námezdníci

Ivan Lamper v roce 1990 v redakci Respektu, FOTO: LUDVÍK HRADILEK
Ivan Lamper v roce 1990 v redakci Respektu, FOTO: LUDVÍK HRADILEK

Jakou udělali novináři chybu, že v očích lidí tolik klesli? V pravidelném průzkumu Prestiž povolání, který provádí Centrum pro výzkum veřejného mínění, se už léta drží v čele svatá trojice lékař, vědec a učitel, následovaná soudci. Ani ti dole se nemění: Na posledním místě se střídají poslanec a uklízečka. Oproti 90. letům výrazně stoupli policista a voják, klesli profesionální sportovec a manažer. Pokud však někdo spadl opravdu hodně, jsou to novináři.

Na škále prestiže od 0 do 100 se kdysi drželi se solidními 55 body na 12. místě. Během posledních let jsou na vytrvalém sestupu. V posledním, předloňském průzkumu byli s 41 body na 21. místě.

Pokud představitelé státu z pozice autority urážejí novináře, byl by div, aby se taková dlouhodobá masáž neprojevila. Pokud si místní miliardáři pořizují média jako „atomové kufříky“ proti svým konkurentům (takto vysvětlil šéf finanční skupiny Penta nákup sítě regionálních novin Deník), nutně přispívají k pohrdavému vnímání žurnalistiky jako služebné profese. Třetí důvod je technologický: nástup sociálních sítí přispěl k iluzi, že už se zvládneme informovat sami, bez klasických médií.

Zbývá jen otázka, zda a co udělali špatně sami novináři.

My všichni jsme vpravo

Populární názor zleva

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

100 let Československa - speciální vydání Deníku N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější