Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Facebook vyhodil Austrálii z přátel. Jak jejich válka dopadne, se odrazí i v Česku

Austrálie se pokusila omezit Facebook. Ten zareagoval útokem. Austrálie se nedala. Vyhraje ten, kdo mrkne jako druhý. Foto: Pixabay
Austrálie se pokusila omezit Facebook. Ten zareagoval útokem. Austrálie se nedala. Vyhraje ten, kdo mrkne jako druhý. Foto: Pixabay

Možná se to zdá daleko, ale spor Facebooku v Austrálii může mít konkrétní dopady na to, jak rozšířenou sociální síť užíváme v Česku. A ještě konkrétněji: jestli si na ní přečtete zprávy Deníku N (a další), nebo ne.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Byl to šokující moment. V jednu chvíli zmizely z australského Facebooku stránky všech zpravodajských médií a nikdo z Australanů nemohl sdílet nic, co by v sobě mělo odkaz na zpravodajství.

Kdyby se to samé odehrálo na českém Facebooku, neexistovala by v tu chvíli ani stránka Deníku N, ani by nikdo z uživatelů nemohl sdílet odkaz na článek dejme tomu Petra Koubského nebo Adély Skoupé.

A i když se tento boj odehrává od nás daleko, to, jak dopadne, bude mít přímé důsledky i pro zbytek světa – a tedy i Česko.

Proč to Facebook udělal? Média na celém světě jsou sice Facebooku vděčná, že šíří odkazy na jejich zprávy, ale na druhou stranu si tím

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Oceánie

Sociální sítě

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější