Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Školáci se nezvládnou otestovat sadami pro profesionály, varují experti. Budou jako malí chemici, tvrdí Blatný

Foto: ČTK
Foto: ČTK

Žáci a studenti ve školách budou sami používat testy na koronavirus určené pouze pro profesionální použití. Odborníci varují, že neodborně získané vzorky mohou být k ničemu. Hrozí totiž, že budou ukazovat negativní výsledek i v případech, které jsou ve skutečnosti pozitivní. Šéf resortu Jan Blatný ujišťuje, že děti samotestování zvládnou a bude je bavit. Ministerstvo vnitro vybralo čínské testy.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Plošné testování ve školách je jednou z podmínek postupného návratu dětí do lavic, který má začít 1. března. Už za týden by se tak mohly první děti ve školách samy testovat na koronavirus.

„Děti z testování nebudou mít žádné trauma. Ona je to docela sranda. Dostanou krabičku, se kterou si pohrají, něco jako malý chemik. Testy jsou vybírány tak, aby nikomu neublížily, spíš by to mohlo děti bavit,“ řekl ve středu na zdravotním výboru ministr Blatný.

Pro Deník N doplnil, že všechny testy, se kterými by si děti mohly takto „hrát“, jsou určené pouze pro profesionální použití. Aby je mohly používat školáci sami, budou testy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější