Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Britská mutace skrytě a strmě roste i přes stávající opatření, upozorňují výrobci PCR testů

Výzkumnice Klára Smolová v laboratořích Diana Biotechnologies. Foto: Václav Navrátil
Výzkumnice Klára Smolová v laboratořích Diana Biotechnologies. Foto: Václav Navrátil

Britská varianta covidu-19 se rychle šíří i přes současná protiepidemická opatření. Výsledky analýzy z PCR testů, které poskytuje laboratořím firma Diana Biotechnologies, ukazují, že britská varianta již nyní v Česku dominuje.

Zatímco počet nově nakažených původními variantami viru i díky přijatým opatřením klesá, počet nově nakažených britskou variantou exponenciálně roste. V rozhovoru pro Deník N o tom mluví zakladatelé firmy Václav Navrátil a Martin Dienstbier.

Máte k dispozici data o šíření britské mutace v Česku. Jak jste je získali?

M. D.: Máme v rukou unikátní nástroj, jak sledovat takzvanou britskou variantu. Je to varianta viru SARS-CoV-2, která se objevila poprvé v Británii a pak se začala šířit po Evropě. Ve vědecké komunitě už panuje shoda, že je výrazně nakažlivější než původní virus. Ve většině zemí se výskyt těchto variant sleduje sekvenováním („čtením“, pozn. red.) genetické informace viru – z toho lze zjistit, o jakou variantu viru jde.

Laboratořím dodáváme naše PCR testy určené pro citlivou detekci covidu-19. V Česku se nyní používají ve 20–25 procentech případů. A ty jsou schopny variantu přímo rozlišit.

Jak to technicky funguje?

V. N.: Aby byl PCR test spolehlivý, sleduje dvě části

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější