Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Musí si to odsedět, ale nejsou zvířata.“ Vězni a jejich blízcí si stěžují kvůli covidu, řešit to budou poslanci

Ilustrační foto: Adobe Stock
Ilustrační foto: Adobe Stock

Poslanci se budou zabývat podněty lidí, podle nichž vězni nemají dostatečnou zdravotní péči a ve věznicích se mísí lidé pozitivní na koronavirus s negativními. Řadu podobných svědectví posbíral i Deník N. Vězeňská služba jakákoli pochybení odmítá.

Věznice po celé republice už rok čelí velmi složitému úkolu. Tak jako všude jinde musí i ony přijímat opatření proti šíření koronaviru, aby zamezily jeho šíření mezi vězni. Problém je v tom, že za mřížemi je v tomto směru vše ještě komplikovanější, například zajištění izolace nakažených lidí. Vedení věznic však od začátku pandemie tvrdí, že situaci i přes nedostatek lékařů a dalšího zdravotního personálu zvládá.

Deník N ale nashromáždil příběhy řady odsouzených nebo lidí, kteří jsou s vězni v každodenním kontaktu. Podle těchto svědectví nejsou výjimkou situace, kdy jsou na celách pozitivní lidé spolu s negativními – ať už k tomu dojde omylem, nebo kvůli omezeným možnostem věznic.

„U přítele na jeho oddíle byli kluci pozitivní, přítel nebyl, tak ho

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

kerray@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější