Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Blatný odmítal očkovat učitele, teď kvůli obavám seniorů z AstraZeneky otočil, tvrdí hejtmani

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministerstvo zdravotnictví zvažuje, že bude vakcínou od společnosti AstraZeneca očkovat i učitele. Ještě minulý týden přitom šéf resortu Jan Blatný (za ANO) tuto možnost odmítal, řekli Deníku N dva hejtmani. Názor podle nich změnil i kvůli tomu, že mnozí senioři se touto vakcínou nechtějí nechat očkovat.

Blatný na středeční tiskové konferenci přiznal, že část lidí vakcínu od AstraZeneky skutečně odmítá. „Je pravda, že z důvodů, které nejsou medicínsky opodstatněné, se někteří lidé domnívají, že AstraZeneca není zrovna pro ně. Týká se to především seniorů,“ řekl Blatný a dodal, že ministerstvo řeší možnost očkování pedagogů touto vakcínou.

„Není tedy záměr všechnu tuto vakcínu nyní vyočkovat,“ dodal ministr. Do Česka zatím dorazilo zhruba 80 tisíc dávek od AstraZeneky, vyočkovalo se jich ale jen 4413.

Minulý týden přitom podle hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka (STAN) mluvil Blatný na videokonferenci s představiteli regionů a premiérem úplně jinak.

„Pedagogové v hledáčku ministerstva a vlády vůbec nebyli. Když jsme jejich očkování navrhli, aniž jsme znali ještě nedůvěru k vakcíně od AstraZeneky, to ministr Blatný jednoznačně odmítl s tím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější