Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Změny okolí hotelu InterContinental: boj několika politiků a stovek občanů proti právu investora stavět

Ustojí návrh rekonstrukce rozbouřené emoce a vlny argumentů? Foto: Studio NeoVISUAL
Ustojí návrh rekonstrukce rozbouřené emoce a vlny argumentů? Foto: Studio NeoVISUAL

Analýza: Nový parčík v centru Prahy i revitalizované náměstí by chtěli Pražané i politici. Za zpřístupnění soukromých zahrad hotelu InterContinental ale pár stovek odpůrců nechce zaplatit daň v podobě novostavby. V jejich čele stojí bratři Čižinští, kteří přesvědčili Prahu i první městskou část změnit názor a proti stavbě se vyhranit. Oddechová zóna a moderní náměstí ale bez novostavby nevzniknou. A není to nelogické.

„Na náměstí může být trafika, ale ne malý obchodní dům,“ je jeden z posledních příspěvků pražského zastupitele a starosty Prahy 7 Jana Čižinského (Praha sobě) na sociálních sítích k tématu rekonstrukce hotelu InterContinental. Řeč je o novostavbě, kterou v rámci obnovy hotelu včetně okolí plánuje investor R2G postavit na přilehlém náměstí Miloše Formana.

Hotel InterContinental se sporným Brand Storem. Foto: Studio NeoVISUAL

Jan Čižinský spolu se svým bratrem Pavlem a opozičním zastupitelem Prahy 1 Tomášem Víchem jsou nejhlasitějšími odpůrci novostavby. Na sociálních sítích přinášejí stále nové informace o probíhajícím územním řízení a veřejné diskusi, která se kolem rekonstrukce vede. Proti novostavbě se postavilo i hnutí Občané Prahy 1 a pár stovek petentů několika petic, nejúspěšnější z nich má kolem 500 podpisů. Vadí jim, že by na revitalizovaném a nově zprůchodněném náměstí před hotelem měla vzniknout čtyřpatrová prosklená prodejně-administrativní budova.

Ač se v prvních dvou peticích sesbíralo minimum podpisů, vlivný a oblíbený politik Jan Čižinský

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Architektura

Praha

Územní rozvoj

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější