Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Afghánec na Čechy pálil zezadu. Naši vojáci letos mají z pekla smůlu, říká velitel speciálních sil

Čeští vojáci se v Afghánistánu podílejí na výcviku místních jednotek. Střelec, který zabil příslušníka speciálních sil, ale nebyl jejich frekventantem. Foto: Armáda ČR
Čeští vojáci se v Afghánistánu podílejí na výcviku místních jednotek. Střelec, který zabil příslušníka speciálních sil, ale nebyl jejich frekventantem. Foto: Armáda ČR

Jako voják prošel misemi Enduring Freedom a ISAF v Afghánistánu. Teď stojí generál Pavel Kolář v čele ředitelství speciálních sil české armády. Jejich příslušník, 41letý kynolog Tomáš Procházka v pondělí v Afghánistánu zahynul – při třetím útoku na české vojáky v krátké době. Celkové koaliční ztráty jsou ale letos relativně nižší než jindy. Podle Koláře letos mají čeští vojáci smůlu.

V Afghánistánu jsou místa nebezpečnější i relativně klidnější. Dají se nějak popsat ta, na nichž působí čeští vojáci?

Obecně jsou nebezpečná místa všude tam, kde se vyskytuje koaliční voják. Nebezpečí není jen tam, kde nejsou, i když to nejde zcela generalizovat, Taliban má v hledáčku určitě i domácí cíle, ať už politiky, či prosté občany. Pokud se bavíme o provincii Herát, tam naše speciální síly působí velice blízko nebezpečného prostoru. Právě proto tam jsou koaliční speciální síly, které cvičí afghánské speciály, na nichž leží tíha bojových operací afghánské armády.

Střelec, který napadl naše vojáky, byl příslušníkem speciálních sil?

To ne, to lze téměř vyloučit. Víme, že to nebyl příslušník partnerské jednotky našich vojáků. Soudíme, že to nebyl ani příslušník jiné afghánské jednotky, která je pod „deštníkem“ koaličních speciálních sil. Víme, že to byl Afghánec v afghánské uniformě, vyzbrojený útočnou puškou.

České ztráty v kontextu

Letos v Afghánistánu dosud padlo dvanáct koaličních vojáků – osm Američanů a čtyři Češi. Pro českou armádu je z pohledu padlých rok 2018 v Afghánistánu druhý nejtragičtější. Z pohledu koaličních sil jsou nicméně letošní ztráty relativně nižší než jindy, podle serveru icasualties.org například v letech 2007 až 2012 zemřelo v Afghánistánu každý rok přes 200 koaličních vojáků. V nejhorším roce 2010 to bylo 711 vojáků.

Vyšší ztráty v dřívějších letech souvisejí s tím, že koaliční síly nesly větší tíhu bojů s povstalci a teroristy a vojáků zahraničních jednotek byl v zemi více než desetinásobek oproti současným zhruba 13 tisícům.

Co si představit pod jednotkou podpory a vlivu, jejímž příslušníkem byl padlý voják, 41letý kynolog Tomáš Procházka?

To označení odkazuje na jeden z našich úkolů, které v Afghánistánu plníme. Úkoly jednotky podpory a vlivu v zásadě znamenají výcvik, poradenství a mentoring. Tedy činnost, kterou Afgháncům pomáháme, aby si dokázali pomáhat sami.

Velitel speciálních sil generál Pavel Kolář.

Z jaké jednotky byl padlý voják Procházka a jeho zranění kolegové? Spekulovalo se, že šlo o 601. skupinu speciálních sil…

Naši vojáci na západě Afghánistánu jsou většinově příslušníci speciálních sil. Ty se skládají ze dvou útvarů – starší, která toho má více za sebou, je 601. skupina speciálních sil, druhou je Centrum podpory speciálních sil sídlící v Olomouci. U toho bych zůstal. Byli to příslušníci speciálních sil.

Naše ztráty v Afghánistánu jsou letos vysoké, v kontextu ztrát koaličních za celou dobu války patří ale letošek k relativně klidnějším rokům. Byla to letos prostě smůla, že ze 12 padlých vojáků jsou čtyři Češi?

V tomto případě bych řekl, že to je opravdu z pekla smůla.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

Rozhovory

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější