Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejsme tak bohatí, abychom šetřili na pandemii

Jednorázový příspěvek dostanou automaticky ti, kteří už nyní dostávají přídavky na děti. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Jednorázový příspěvek dostanou automaticky ti, kteří už nyní dostávají přídavky na děti. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Glosa Evy Mošpanové: Sněmovna vládě pro letošek schválila schodek rozpočtu ve výši 500 miliard korun. Výrazný deficit by byl v čase zdravotní krize a omezené ekonomiky pochopitelný, k číslu s jedenácti nulami nás ale dostala podivná kombinace výdajů na nesprávných místech a šetření na ještě nesprávnějších.

Drobné cvičení z behaviorální psychologie: pokud vám stát v jednom případě zakáže podnikat, ale kompletně pokryje vaše ztráty a ve druhém pouze čtvrtinu z nich, ve kterém z nich budete mít větší chuť omezující nařízení porušovat a tlačit na jeho zrušení?

Nebo když vám nemocenská výrazně omezí příjmy, jak moc motivovaní budete na ní zůstat?

Nebo ještě jinak: jestliže máte na výběr velice přesný test, který je však drahý, nebo o něco méně přesný test, který je ale zadarmo, který si vyberete? A co když není zadarmo žádný? Půjdete na něj i s velice slabými příznaky?

Ani jedno z výše uvedených nejsou teoretické úlohy, ale skutečné otázky, před kterými denně stojí tisíce Čechů. Stát je z jedné strany vyzývá, ať dodržují opatření a chrání sebe i ostatní. Z druhé strany je však pobízí k přesně opačným rozhodnutím. A jeho motivace jsou ekonomické.

To může znít zvláštně v době, kdy Sněmovna vládě zároveň schválila rekordní schodek rozpočtu ve výši 500 miliard. Rozpočet ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější