Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nečekejte, že se ráno vzbudíte šťastní, brání vám v tom moderní svět. Proč nemůžeme spát?

Je to právě tlak na dostatek spánku, který se stal dalším zdrojem nespavosti. Foto: Pim Chu
Je to právě tlak na dostatek spánku, který se stal dalším zdrojem nespavosti. Foto: Pim Chu

Na spánek se dnes díváme jako na sport, hodnotíme ho a myslíme si, že v něm musíme uspět. Nemůžeme ale očekávat, že budeme v moderním světě spát dobře, brání nám v tom to, do čeho se každé ráno probouzíme, říká britský psychoanalytik a autor knihy o spánku Darian Leader. Jaký spánek je tedy „normální“? Jak osmihodinový spánkový ideál souvisí s kapitalismem? A dá se ještě pořád dobře vyspat i bez peněz?

Ve Spojených státech trápí nedostatek spánku každého třetího člověka, více než třetina Britů za svůj život zažije nespavost, totéž se děje i v Česku. Stává se z dobře vyspaného člověka rarita?

Na to, abychom mohli začít mluvit o těch, kteří „spí dobře“, se musíme v první řadě zamyslet nad tím, čím dobrý spánek definujeme. To, co považujeme za dobrý spánek, se totiž v průběhu posledních staletí radikálně změnilo. I v posledních dvaceti nebo třiceti letech ve světě vznikl zcela nový koncept dobře vyspaného jedince.

Až do poloviny devatenáctého století byl například spánek dvoufázový – více než třicet jazyků má pro dvě fáze spánku samostatné názvy. Lidé chodili do postele kolem deváté nebo desáté, vzbudili se mezi půlnocí a jednou ráno, asi hodinku byli vzhůru. Dělali množství věcí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Kontext N, Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější