Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Odborníci vysvětlují, proč Česko nezvládá zkrotit pandemii (velká anketa)

Pandemie v Česku. Ilustrace: Petr Polák pro Deník N
Pandemie v Česku. Ilustrace: Petr Polák pro Deník N

Už několikátý měsíc se Česko neúspěšně potýká s epidemií covidu-19, v posledních dnech se nemocnice v některých regionech dostávají na hranu svých kapacit. Deník N se zeptal epidemiologů, virologů, imunologů, ale i matematiků, jak se země do této situace dostala a jak z ní ven.

Proč se Česku stále nedaří zkrotit epidemii? Tedy proč je co do množství nakažených, hospitalizovaných a zemřelých v přepočtu na určitý počet obyvatel stále na předních příčkách žebříčků? A jsme na tom opravdu tak špatně? Nejde alespoň částečně o statistické zkreslení?

Tyto otázky jsme položili řadě předních odborníků – lidem, kteří opakovaně prokázali, že k vývoji situace mají co říci. Zde jsou jejich odpovědi. Někteří z nich odpověděli i na naši dodatečnou otázku – jak by se podle nich měla nyní situace řešit. Pro ten účel jsme jim nabídli k jednorázovému použití kouzelný proutek, který však ve skutečnosti bohužel nemáme. Přesto je dobré dozvědět se, jak by s ním zacházeli.

Vláda vedená marketérem, který je sám podvodník a lhář, vydává chaotická opaření

František Duška, přednosta JIP a ARO ve FN Královské Vinohrady. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Odpovídá František Duška, přednosta JIP a ARO ve FN Královské Vinohrady, proděkan pro podporu a evaluaci výzkumu 3. LF UK, garant nástavbového magisterského studia Intenzivní péče: Tragédií jara bylo, že jsme

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

Adela Skoupa vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Covid-19

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější