Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Blížíme se dluhové brzdě. S aktuálním tempem zadlužování bude Česko za tři roky rozhodovat o masivních škrtech

Alena Schillerová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Alena Schillerová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ministerstvo financí v pondělí oznámilo další prohloubení schodku letošního státního rozpočtu na hranici půl bilionu korun. To je podle ekonomů bezprecedentní záležitost nejen kvůli rostoucímu dluhu, ale také s ohledem na jeho řízení, které resort Aleny Schillerové podle nich nezvládá.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Kvůli schválení daňového balíčku loni v prosinci byl letošní rozpočet zastaralý již na začátku roku. Původně avizovaný schodek 320 miliard korun zrušení superhrubé mzdy navýšilo o sto miliard. Ministerstvo financí ale nyní předpokládá deficit dokonce ve výši 500 miliard korun. Resort financí předpokládá, že rok 2021 může být z hlediska ekonomické situace stejně špatný jako rok 2020, kdy koronavirová krize zasáhla Česko naplno.

Schodek ale nemá růst jen kvůli daňovým změnám. Další část tvoří 80 miliard, které chce ministerstvo financí poskytnout na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější