Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Politolog: Je jedno, jestli ČSSD povede Hamáček, nebo Petříček. Její hlavní problém je Babišova vláda

Ministr zahraničí Tomáš Petříček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ministr zahraničí Tomáš Petříček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Do hry o post předsedy ČSSD se přihlásil ministr zahraničí Tomáš Petříček. Šéf české diplomacie by chtěl na dubnovém sjezdu sociálních demokratů vystřídat v čele strany ministra vnitra Jana Hamáčka. Oslovení politologové neočekávají, že by to uvadající stranu nějak výrazně pozvedlo.

Podle ministra zahraničí musí ČSSD změnit styl své politiky, více diskutovat s lidmi a řešit období, které Česko čeká po ústupu koronaviru.

„Musíme být otevřenější a jednat o všech tématech, která chceme prosazovat. Musíme umět nacházet kompromisy. Musíme více mluvit s veřejností. Pro mě je velmi frustrující neschopnost současné politické reprezentace dohodnout se na tak zásadních věcech, jako je řešení pandemie. Součástí politiky je hledání kompromisů, a ne jenom bouchání do stolu a zabetonování se na vlastních pozicích. Musíme řešit obnovu po pandemii,“ řekl Petříček v rozhovoru s Deníkem N.

Jeho šance na vnitrostranické vítězství, ale i na oslovení širších skupin voličů však politologové hodnotí rezervovaně. Podle Lubomíra Kopečka z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně případná změna v čele ČSSD sama o sobě straně nemusí pomoct.

„Ta strana zjevně potřebuje nějaký restart. Výběr předsedy z alternativy Hamáček, nebo Petříček s tím ale podle mě nic zásadního neudělá. Oni mají hlavní problém, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější