Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Můžete za tatínkem přijít, až bude umírat, řekla nemocnice příbuzným. Slib nedodržela

Jaroslav Vendl zemřel minulé pondělí po těžkém průběhu covidu. Foto: archiv rodiny
Jaroslav Vendl zemřel minulé pondělí po těžkém průběhu covidu. Foto: archiv rodiny

Osmašedesátiletý Jaroslav Vendl zemřel na následky těžkého covidového zápalu plic, se kterým ležel v nemocnicích pět týdnů. V posledních dnech svého života se nemohl rozloučit s příbuznými. Nemocnice jim řekla, že se s ním budou moci vidět, až když bude umírat. Rodinu však kontaktovala až po pacientově smrti. Podle právničky Věry Jedličkové je podobných případů více.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Tatínka před pěti týdny převezla záchranka do nemocnice v Mladé Boleslavi, odkud se před dvěma týdny dostal na oddělení následné intenzivní péče v Neratovicích. Prognózy byly od začátku hodně zlé,“ popisuje jeho dcera Veronika Vendlová. Nemoc postihla plíce natolik, že pacient musel být stále na umělé plicní ventilaci, nemohl mluvit a komunikoval jen úsměvem nebo posunky.

„Taťka byl vždycky hodně závislý na povzbuzování od naší mamky, která za ním chodila do nemocnice, když ještě byl v umělém spánku. V lednu se totiž ještě smělo chodit za pacienty, takže když se oblékla do všech ochranných prostředků, mohla ho po dohodě s lékařem navštívit. Když ho ale převezli do Neratovic, kde se začal z umělého spánku probouzet, přišel zákaz návštěv v nemocnicích,“ doplňuje dcera.

Vláda totiž ke 30. lednu vyhlásila plošný zákaz návštěv v nemocnicích i v domovech pro seniory. Rodiny mohly přijít pouze za pacienty v takzvaném terminálním stadiu.

„Řekli nám, že kdyby taťka umíral,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější