Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pan Čang si nevzal na dovolenou pracovní počítač. Vyhodili ho na hodinu

Softwarový inženýr Čang vyrazil na novoroční volno s rodinou, zato bez pracovního počítače. Následoval vyhazov a soud. Přesto je to dobrá zpráva. Ilustrační foto: Oriental Image, Reuters
Softwarový inženýr Čang vyrazil na novoroční volno s rodinou, zato bez pracovního počítače. Následoval vyhazov a soud. Přesto je to dobrá zpráva. Ilustrační foto: Oriental Image, Reuters

Víte, co je to 007? Jistě, agent Jejího veličenstva britské královny. Ale také práce od poledne do půlnoci, každý den v týdnu. Drastický systém 007 a rozšířenější 996 (od devíti do devíti šest dní v týdnu) v Číně už nějaký ten pátek ničí zdraví i životy. K tragédiím a sebevraždám však přibylo pár nadějných zpráv. Blýská se na lepší časy?

Stalo se to zrovna touto roční dobou, jen před dvěma lety. Číňané, stejně jako letos, slavili své Svátky jara, jak říkají novému lunárnímu roku, a byli v mocném pohybu. Katastrofální rok Krysy i letošní podobně ošemetný rok Buvola se zatím skrývaly v milosrdném oparu budoucnosti; rok 2019 patřil velkorysému Praseti, které Číňanům umožnilo užít si novoroční svátky ve velkém. Týdenní prázdniny, dovolené před nimi i po nich. Tři miliardy cest.

Volna si užíval také pan Čang, softwarový inženýr jedné z mnoha konzultačních firem v Šanghaji. Využil týdenních prázdnin a přilehlých víkendů, přibral dvanáct dní dovolené a vyrazil s rodinou na cesty. Sbalili kufry, ale jedno v nich chybělo: Čangův pracovní počítač.

Když se koncem února vrátil do práce, byl oheň na střeše. Jak to, že nebyl k dispozici?! Jak to, že odmítl si s sebou vzít počítač, ačkoli ho k tomu firma výslovně vyzvala? Jak mohl přerušit kontakt, když mohlo být zapotřebí jeho pohotovostní služby?

Zaměstnavatel se zlobil, pan Čang také. Bránil se, že měl přece legitimní volno. Že byl s rodinou. Že byl v právu, na rozdíl od firmy, která svými požadavky překročila svoji pravomoc. Napětí se táhlo ještě pět měsíců, během nichž Čangovy nadřízené popuzovalo, že Čang chodil na oběd nikoli mezi 12:30 a 13:00, jak stanoví příručka pro zaměstnance, ale mezi 11:30 a 12:00.

Vyhazov na hodinu

Až přišel 24. červenec 2019. Zaměstnavatel Čanga skrze pracovní schránku vyzval, aby se druhý den ráno úderem deváté dostavil do sídla jednoho z klientů. Jenže pokyn Čangovi poslal až večer, dlouho po konci oficiální pracovní doby (9:00–17:30). Čang, který si schránku zkontroloval až ráno, se tudíž ke klientovi na devátou nedostavil. Místo toho mu volal s omluvou a prosbou, že se nejdřív potřebuje stavit u sebe v kanceláři a vyzvednout pracovní počítač. Klient omluvu přijal a souhlasil, Čang a počítač do jeho firmy dorazili s tříhodinovým zpožděním.

Ovšem pro Čangovu firmu to byla poslední kapka. Čang dostal okamžitou výpověď.

Líbit si to nenechal:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější