Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Politická shoda na rozvolňování je populismus, žádná strana se ale neodváží chtít opak, říkají politologové

Uzavřené obchody. Foto: Barbora Janáková, Deník N
Uzavřené obchody. Foto: Barbora Janáková, Deník N

Česká politická scéna je rozhádaná, v jedné věci ale panuje nápadná jednota – vláda i opozice chtějí rozvolňovat opatření. Shoda je o to nápadnější, že počty nakažených neklesají, naopak. Navíc panují obavy z nástupu nakažlivějších variant koronaviru. Přesto ani jedna politická strana nenavrhuje zpřísňování současných opatření. Podle politologů panuje ve společnosti taková poptávka po rozvolnění, že navrhovat opak by byla politická sebevražda.

Vláda? Opozice? Hejtmani? Koho se dnes v Česku zeptáte na další postup proti pandemii, ten vám dá odpověď, která se sice bude v detailech lišit, vždy ale bude mít stejné základní motto – rozvolnit opatření.

Kabinet už před více než týdnem oznámil, že od prvního března začne postupně pouštět studenty a žáky zpět do škol. Ještě předtím, už příští pondělí, chce znovu otevřít obchody.

Opozice se sice s vládou nedohodne ani na potřebě nouzového stavu, v rozvolňování s ní ale táhne za jeden provaz. „Vraťme žáky do škol, otevřeme bezpečně obchody, muzea, galerie a knihovny,“ vyzývá trojkoalice Spolu.

Zdrženlivější v rozvolňování jsou Piráti a Starostové, jejichž návrhy otevření obchodů nezmiňují, návrat dětí do škol ale požadují také. A stejně jako u konkurenční opoziční formace v nich není ani slovo o zpřísnění současných zákazů.

V Česku se přitom počty nemocných drží na kritické úrovni, mnohé nemocnice volají SOS. A na postupu jsou nakažlivější mutace koronaviru. Epidemiologové a lékaři pro uvolnění zákazů nehorují zdaleka tak jednomyslně jako politici, spíše naopak.

„Musí se ještě počkat, za dva týdny se uvidí, jak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější