Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hrubá síť, pro děti nevhodné. Testy z Číny nákazu bezpříznakových školáků podle expertů často neodhalí

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Česko objedná 3,6 milionu čínských antigenních testů Lepu Medical a od 1. března by se jimi měli několikrát týdně testovat studenti posledních ročníků středních škol. Několik dodavatelů neinvazivních PCR testů nabízelo ministerstvům školství a zdravotnictví své výrobky z EU, resort ale nakonec upřednostnil čínské antigenní testy. Odborníci volbu kritizují.

Zástupci dceřiné společnosti Univerzity Karlovy GeneSpector s. r. o. se podle jednatele Michala Pohlůdky setkali se zástupci jak vlády, tak i ministerstev zdravotnictví a školství. Nabízeli jim PCR testy s šetrným odběrem, za jednotnou cenu 50 korun za testovací sadu (k tomu by se ale muselo připočítat i vyhodnocení testu v laboratoři). Firma, která testy produkuje, sídlí v Německu a testy se vyrábí přímo na území EU. Žádná konkrétní odpověď ale nepřišla.

Podle materiálu ministerstva školství k testování ve školách, který má Deník N k dispozici a o kterém minulý týden jednala vláda, zvažovalo ministerstvo právě i nabídku GeneSpectoru. Dokument počítal právě s PCR testy pro první fázi návratu žáků do škol.

To potvrdil minulé pondělí po jednání vlády sám ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „S ohledem na kapacitu PCR testů v České republice, které nejsou sice teď všechny využity, nejsou ale zároveň nevyčerpatelné, předpokládáme, že se bude (pro používání PCR testů, pozn. red.) jednat o studenty středních škol, tedy přesněji o studenty posledních ročníků, kteří se vrátí jako první,“ popsal Blatný na otázku Deníku N plány vlády.

Už o dva dny později ale ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu řekl, že ve školách by se měly používat neinvazivní antigenní testy, které ukážou výsledek na místě. Jejich používání bylo přitom původně podle návrhu ministerstva školství v plánu především pro žáky základních škol, nikoliv pro ty nejstarší.

Hamáček: Typ testu rozhodlo ministerstvo zdravotnictví

Na dnešní dotaz Deníku N, proč byly upřednostněny antigenní testy i pro studenty posledních ročníků středních škol, kteří se do školy vrátí nejdříve, Hamáček napsal:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější