Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Krásná, plodná, poslušná. Proč přibývá Korejek, které odmítají manželství, děti, a dokonce i sex

Reklama na kliniku specializující se na plastické operace v podchodu metra v soulské čtvrti Kangnam (Gangnam). V počtu plastických operací na hlavu je Soul světovou jedničkou. Foto: Markéta Balková
Reklama na kliniku specializující se na plastické operace v podchodu metra v soulské čtvrti Kangnam (Gangnam). V počtu plastických operací na hlavu je Soul světovou jedničkou. Foto: Markéta Balková

Analýza Markéty Balkové: Studují lépe než muži, ale berou méně peněz, nejméně ze všech rozvinutých zemí světa. Boří rekordy v plastických operacích, a přitom trhají korzety a ničí drahá líčidla. Čeká se od nich poslušnost, ale řada z nich už má toho tlaku plné zuby. Ženy v Jižní Koreji.

Jednou z prvních žen, které jsem za svůj pobyt v Jižní Koreji potkala, byla majitelka našeho pronajatého bytu. Pár měsíců poté co jsme se sem nastěhovali, během tuhé korejské zimy, jsme si stěžovali agentovi na poměrně nízkou teplotu v bytě.

Majitelka se tedy rozhodla obhlédnout situaci sama. Během návštěvy však zůstala v pozadí a nechala mluvit téměř výlučně svého muže, který měl, i coby vysokoškolský profesor, poměrně slušnou angličtinu. Když ale došlo na technické výrazy, nechal si s překladem průběžně radit od manželky. Ta, jak jsem později zjistila, také vyučuje na univerzitě.

Následně nás tento manželský pár středního věku pozval na večeři v japonské restauraci, což zde v Soulu vyjde většinou o dost dráž než zajít na místní jídlo. Nápojem večera bylo pivo Asahi, které pan domácí přiostřil populární korejskou pálenkou sodžu, ovšem „jen mužům“.

Když se konverzace zrovna točila kolem sociálních témat, v jednu chvíli jsem se obrátila přímo na jeho ženu s otázkou, co si myslí o problému rekordně nízké porodnosti, s nímž se Jižní Korea potýká už několik desítek let – minulý rok dokonce poprvé v historii zemřelo více lidí, než se narodilo.

„Dnešní mládež je moc pohodlná“, odvětil její manžel pohotově. „Naše generace to měla mnohem horší, a přece jsme zvládli vychovat děti.“ Se smíchem pak mrknul směrem ke své ženě: „I když si dodnes pamatuju, jak mě nenáviděla, když byly děti malé.“

Večer strávený s tímhle párem na mě udělal značný dojem, i když jsem tenkrát moc nechápala, proč ta vysokoškolská profesorka nenáviděla svého muže a proč vlastně mluvil on za ni. Až postupem času jsem si uvědomila, že tohle celkem banální setkání mi umožnilo vhlédnout hned do několika aspektů korejské kultury.

#nomarriage

Korejská společnost, jež je do velké míry – údajně více než čínská nebo japonská – ovlivněna konfucianismem, klade obrovský důraz na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Východní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější