Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nával na Marsu. Vzlétne první helikoptéra na jiné planetě

Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N
Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N

K nejsledovanější planetě přilétly hned tři pozemské kosmické lodi najednou, program jejich činnosti je velmi obsáhlý. Optická levitace dává naději podívat se do nejméně prozkoumané vrstvy pozemské atmosféry. Vědci z AV ČR pozoruhodně vylepšili optickou mikroskopii.

Asi se s tím musíme smířit: Marťané nejsou. Kdyby však byli, těžko by se v těchto dnech ubránili dojmu, že Země podniká na jejich planetu invazi. Přílet tří létajících strojů najednou by se dal těžko vysvětlit nějak jinak.

Anebo je to naopak. Protože kdyby touhle dobou ještě přežívali nějací Marťané, třeba v hlubokých jeskyních, pak by to byli potomci dávné civilizace z dob, kdy měl Mars hustou atmosféru a plno vody v řekách a mořích. Že tomu tak bylo, je už prakticky jisté, že se na březích těch řek tyčila marsovská města, je bohužel jen romantické přání některých z nás. (Jenže co kdyby? Taková civilizace mohla být klidně o půl miliardy let starší než naše. Zbude z našich staveb, z naší technologie nějaká viditelná stopa po půl miliardě let? Ani vyhořelý jaderný odpad ne.)

Takže dnešní Marťané by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Částečný součet

Vesmír

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější