Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Protilátky vyléčily myši z těžkého covidu. U lidí by to mělo fungovat, je to slibné, říká genetik

Myš je ideální modelka. "Laboratorní zvířata se nesmí zneužívat, pro medicínu jsou ale nepostradatelná," říká Radislav Sedláček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Myš je ideální modelka. „Laboratorní zvířata se nesmí zneužívat, pro medicínu jsou ale nepostradatelná,“ říká Radislav Sedláček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Běžná laboratorní myš je vůči koronaviru odolná, tým z Českého centra pro fenogenomiku však vyvinul citlivé myšky pro velmi slibný experiment. „Myškám jsme v těžkém stavu nemoci covid-19 podali protilátky od švýcarských kolegů. Bylo to úžasné. Kompletně se vyléčily,“ říká genetik Radislav Sedláček v rozhovoru o myších, protilátkách a lidech.

K potenciální léčbě nemoci covid-19 vyvinuli švýcarští vědci specifickou protilátku, která cílí na dvě různá virová místa současně (tzv. bispecifické protilátky). Na rozdíl od běžných protilátek, které rozeznávají jen jedno místo na cílové molekule. Její účinnost experimentálně na myších modelech ověřili čeští vědci z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích a Českého centra pro fenogenomiku při Ústavu molekulární genetiky AV ČR v centru BIOCEV ve Vestci, které Radislav Sedláček vede.

Pro účely experimentu jste po debatách s virology vyvinuli speciální, citlivý myší model. Běžná laboratorní myš je totiž vůči SARS-CoV-2 odolná. Jak to?

Receptor v buňkách, ke kterému se virus „přichytí“, mají sice myši velmi podobný jako člověk, ale v kritickém místě mají jinou sekvenci aminokyselin, takže zrovna SARS-CoV-2 se na něj neváže. Nebo jen velmi slabě.

Co jste s nimi tedy provedli, aby bylo možné je koronavirem nakazit, aby onemocněly a daly se na nich testovat švýcarské protilátky?

Současné možnosti genetické manipulace nám naštěstí dovolují provádět úžasné úpravy, a to i docela rychle. Změny se dají udělat přímo v 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější