Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

OpenLux: Pražská vila a realitní impérium kolem manažera ruských drah

Vila v pražských Dejvicích, kterou vlastní rodina Toniových. Foto: Investigace.cz
Vila v pražských Dejvicích, kterou vlastní rodina Toniových. Foto: Investigace.cz

Na okraji pražských Dejvic stojí honosná vila. Na první pohled neobydlené sídlo je přísně střeženo kamerami, což dokládá i očividná nelibost muže, jenž vyběhl ven a dotazoval se reportéra investigace.cz, proč se kolem budovy potlouká. Jedním z majitelů vily je Sergej Toni, záhadný muž, který skrz lucemburské firmy vlastní luxusní nemovitosti po celé Evropě, byť není známo, čím se živí.

Naopak zaměstnání otce Sergeje Toniho tajemstvím není. Oleg Toni je zástupce šéfa státního dopravního monopolu Ruské dráhy. Jenže ani z ředitelského platu by si podle výpočtů OCCRP nemohl dovolit nemovitosti, jimiž se coby majitel pyšní jeho syn Sergej.

Lucembursko v roce 2019 s velkou pompou spustilo rejstřík skutečných majitelů nebo beneficientů firem, které v něm sídlí. Prezentovalo to jako revoluční krok k transparentnosti a odpověď na kritiku Evropské unie. Rejstřík však zůstal pro veřejnost de facto nepoužitelný, dalo se v něm totiž vyhledávat jen podle jména firmy, nikoliv jména majitele. Díky uniklým dokumentům nazvaným OpenLux se ale novináři dostali k datům, která ukazují, jak na tom je lucemburská transparentnost doopravdy. Na povrch vypluly jak tajnůstkářské finanční toky, tak i legitimní podniky.

Jedním ze spíše podezřelých schémat je sedm firem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější