Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fialově ODS se vedle Babiše rýsuje nový silný protivník: „její“ hejtman Martin Kuba

Pro ODS začínají výroky jejího hejtmana Martina Kuby představovat nemalý problém. Ilustrační foto: Jan Moláček, Deník N
Pro ODS začínají výroky jejího hejtmana Martina Kuby představovat nemalý problém. Ilustrační foto: Jan Moláček, Deník N

Glosa Pavla Pšeji: Vždycky když se zdá, že už nás v opozičních stranách nemůže nic překvapit, najde se nový faktor, který ukáže, že se mýlíme. Ve čtvrtek se jím nejspíš stal jihočeský hejtman Martin Kuba a spolu s ním možná i další hejtmani za ODS.

Kuba ve večerních Událostech a komentářích na ČT24 (na záznamu od 19. minuty) kriticky hodnotil neprodloužení nouzového stavu. Mimo jiné řekl, že „nouzový stav se stal politickým symbolem“, a na adresu opozice prohlásil, že „není schopna vysvětlit lidem … že nouzový stav je jen rámec“ a že neznamená zavřené školy. Většina poslanců si podle něj při rozhodování o jeho dalším osudu „zdaleka neuvědomovala, do jaké situace staví hejtmany“. Skoro to působilo, jako by Kuba neměl s opozicí nic společného, což v případě předního člena opoziční strany působilo přinejmenším zvláštně.

Ne že by to v případě jihočeského hejtmana bylo zase až tak divné – Martin Kuba na stranu jednu očividně prokazuje vysoké manažerské schopnosti i dar jasně komunikovat, na stranu druhou přesně těchto dovedností začíná už celkem nepokrytě využívat mimo jiné k tomu, aby se vymezil vůči současnému vedení vlastní strany.

Kdyby mělo jít jen o vnitrostranické půtky, které se odehrávají v kuloárech, mohlo by nám to být celkem jedno; koneckonců není politické strany, aby se v ní ambiciózní hráči nepřetahovali o moc (i když Tomio Okamura se tímto trápit nemusí).

Čtvrteční večerní vyjádření hejtmana Kuby, ve kterém

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Sněmovní volby

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější