Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Druhým věříme často až na krajní mez

Porozumět druhým lidem není vůbec jednoduché. Foto: Ryoji Iwata
Porozumět druhým lidem není vůbec jednoduché. Foto: Ryoji Iwata

„Zdání klame“ je prastará lidová moudrost, na niž ale ne vždy dostatečně pamatujeme. Proto neškodí si ji stále znovu připomínat. Právě o to se pokouší nová kniha vlivného kanadského novináře a spisovatele Malcolma Gladwella – Proč si nerozumíme: Co bychom měli vědět o lidech, které neznáme. Dala by se charakterizovat i jako rozvedení zmíněného lidového rčení, jež autor ilustruje na řadě pozoruhodných historických příkladů.

Malcolm Gladwell, který vystudoval historii na University of Toronto a následně pracoval jako reportér ve Washington Post, se obecně zabývá neočekávaným chováním, a to v souvislosti s mnoha různými tématy – obchodem, sociologií, psychologií, novými technologiemi či konzumenstvím.

Ve svých knihách až eskamotérsky spojuje příklady z různých oblastí lidské činnosti, takže je někdy obtížné stručně vystihnout, o čem přesně pojednávají. I proto jsou názvy jeho knih někdy kritizovány, že vlastně příliš nevystihují jejich skutečný obsah. Totéž se dá tvrdit i o jeho nově přeložené knize, v originálu Talking to Strangers: What We Should Know about the People We Don’t Know (2019), jejíž český název je možná trochu adekvátnější než anglický originál.

Malcolm Gladwell, Proč si nerozumíme, Dokořán, 2020, 328 s.

Autor v ní probírá těžkosti, k nimž může docházet v rámci lidské komunikace. Příčinou je podle něj to, že každý sám sebe považuje za tvora složitého, záhadného a plného nuancí – zatímco o ostatních si tentýž člověk často myslí, že porozumět jim je jednoduché.

Gladwell oproti tomu tvrdí, že porozumět cizím lidem není snadné. To, co o nich můžeme zjistit, je vždycky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Média

Rodina a vztahy

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější