Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN: Stav nouzového chaosu a ANO vysvlečené z vítězného dresu

Ministryně financí Alena Schillerová během jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu. Foto: ČTK
Ministryně financí Alena Schillerová během jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu. Foto: ČTK

Končící týden byl nabitý politickými událostmi až do svého úplného závěru. Výsledkem je, že zítra se opět probudíme do nouzového stavu. Premiér Andrej Babiš a jeho ministři ale zřejmě klidný spánek mít nebudou.

Přihlaste se k odběru newsletteru PolitikoN, aby vám nic neuteklo.

Nejdůležitější událostí tohoto týdne bylo neschválení prodloužení nouzového stavu. Už minulý týden komunisté avizovali, že jejich hlasy vláda tentokrát nezíská. Vyčítali jí nedodržení slibů, například ohledně otevření lyžařských areálů a návratu dětí do škol. Když pak měl kabinet najít jiné podporovatele, premiér Andrej Babiš odletěl do Srbska.

Ve čtvrtek si šéf ANO vzal před klíčovým hlasováním hodinovou pauzu na vyjednávání. Hodina však nestačila, proto předseda poslanců TOP 09 Vlastimil Válek požádal o další, ale ani toto prodloužení nevedlo ke kýženému výsledku. Po jednání představitelé všech opozičních stran potvrdili, že prodloužení nouzového stavu nepodpoří.

Následovalo mnohahodinové jednání Sněmovny. Představitelé vlády žádali opoziční poslance, někdy i velice emotivně, aby změnili názor.

„Nejsem epidemiolog, ale jenom z toho, co čtu, vidím, že situace je skutečně vážná. A vy v téhle chvíli se chováte takto. Tomu říkám opozice, která ztratila důvěru u mě. Já bych nechal hlasovat o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

PolitikoN

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější