Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Červené víno a jiné mýty o spánku. Tabletka na usnutí bez výrazných vedlejších účinků opravdu existuje

Imrich Mucska. Foto: Pavel Bielik, Denník N
Imrich Mucska. Foto: Pavel Bielik, Denník N

Při sportu dochází ke zklidnění po třech až čtyřech hodinách, a přestože jsme svědky večerních zápasů špičkových sportovců, několik studií potvrzuje, že je to zátěž, která narušuje jejich spánek, říká Imrich Mucska, odborník na spánek a předseda Slovenské společnosti spánkové medicíny.

Měla moje dnešní sportovní aktivita smysl, když jsem se v noci vůbec nevyspal?

Podle toho, jestli jde jen o jednu probdělou noc (a doufám, že ne ze zdravotních důvodů), nebo o nespavost, která je výsledkem nadměrného stresu. Fyzická aktivita je v průběhu dne vítaná, ale ne ve večerních hodinách.

Pohyb totiž příznivě ovlivňuje bdění a s ním samozřejmě souvisí i spánek. V případě, že se fyzicky unavíme, má to pozitivní vliv na náš mentální stav a spánek. Když je však trénink intenzivnější a absolvujeme ho ve večerních hodinách, můžeme spánek narušit, což může vést k určitým spánkovým poruchám.

A co mám dělat v případě, že mám dlouhodobé problémy se spánkem? Mám úplně přestat sportovat, nebo zvolnit tempo? Protože moje regenerace je zjevně nedostatečná.

Pokud vaše problémy trvají déle než tři měsíce, je potřeba vyhledat odbornou pomoc: psychologa, psychiatra, neurologa, ale i somnologa.

Somnologa?

Jde o novou odbornou specializaci, která na Slovensku ještě není etablovaná. Zabývá se poruchami spánku nebo bdění a dnes zahrnuje sto dvacet diagnóz. Prvotní problémy spánku ale řešíme primárně prostřednictvím psychologů a psychiatrů, protože nespavost často způsobují problémy psychosociálního, respektive emočního charakteru.

Odborníci některé problémy dokážou řešit prostřednictvím kognitivně behaviorální terapie, což je autogenní trénink, který pomáhá navodit spánek prostřednictvím relaxačních cvičení. V první řadě se však snažíme spánek navodit fyziologicky, ne prostřednictvím léků.

Proč?

Dnes už sice existují léky, které nemají tolik závažných nežádoucích účinků jako starší hypnotika, ale chceme se jim vyhnout, případně je využívat jen krátkodobě nebo jednorázově a zaměřit se hlavně na přirozenější metody.

Mluvil jste o lécích na zlepšení spánku, ale v lékárnách jsou k dispozici různé přírodní doplňky, které dnes propaguje mnoho sportovců. Co si o nich myslíte?

Jsou dvě velké skupiny volně prodejných léků – léky na kašel a léky na spaní. Tyto přípravky na spaní doporučuju používat spíše při lehkých formách nespavosti. Pokud jde o dlouhodobý, chronický problém, nedokážou nám pomoct, kromě jediného –

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější