Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Triumf Ruska, pokoření EU, Sputnik kráčí planetou. Ruská média šíří nadšení o nové „záchraně Evropy“

Koláž: Adobe Stock, kremlin.ru a Deník N
Koláž: Adobe Stock, kremlin.ru a Deník N

Název ruské vakcíny Sputnik V má odkazovat na největší vědecké úspěchy Sovětského svazu. Symbolizuje vítězství nejen na poli naučném, ale i politickém, a dokonce vojenském.

„Ruská vakcína Sputnik V se úspěšně šíří po světě,“ hlásá 1. kanál ruské státní televize. „Třiadvacet zemí už její použití schválilo, mezi posledními Mongolsko a Pákistán…,“ říká s neskrývanou hrdostí moderátor. A ujišťuje Rusy, že brzy se Rusko bude účastnit unikátního výzkumu – pokusu společně použít vakcíny AstraZeneca a Sputnik V.

Jak takové spojení, z vědeckého hlediska nejspíš prospěšné a opodstatněné, vypadá v ruském podání? „Nabídli jsme pomoc a spolupráci všem výrobcům vakcín, které mají nižší účinnost, protože naše vakcína je účinná v 91,6 procentech,“ vysvětluje Kirill Dmitrijev, generální ředitel Fondu přímých investic, který je za vývoj a šíření slávy ruské vakcíny Sputnik V zodpovědný. Podle něj je zahraniční spolupráce ruských a zahraničních vědců nyní jedinou možností, jak se ubránit novým mutacím koronaviru. Ovšem Rusko neskrývá, že jeho cíle se neomezují na pouhou záchranu lidských životů.

Rusko, alespoň podle médií loajálních Kremlu a politiků věrných prezidentu Vladimiru Putinovi, je zpět na světové scéně. A prý tam není trpěno nebo oprávněně přijímáno jako partner, který má s vývojem nejrůznějších vakcín velké zkušenosti a za sebou řadu úspěchů, ale vrací se přímo do své nejoblíbenější role –

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější