Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Blahodárné doteky, furiantský šéfpirát a megaloman Herman

Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N
Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N

Závěry z třetího lednového pátku v podání Deníku N: Dotýkání prospívá zdraví a vaše ambice nesmí zastavit něco tak přízemního, jako je Středozemní moře. Předvíkendové články představuje Jan Jiřička.

Z naší produkce

Nedomazlená společnost. Kolega Ivan Adamovič se ve svém pozoruhodném textu dotýká opomíjeného tématu: kdyby se lidé navzájem více dotýkali, možná by nebyli tak podráždění a neurotičtí. „Studený odchov se praktikoval i v mnoha zdánlivě funkčních rodinách,“ upozorňuje. Jak ale v závěru článku radí masérka Olga, pohladit lze i sám sebe.

Kolik Barrandovů máš, tolikrát… Jaromíra Soukupa, který si v boxu na nedostatek dotyků nemohl stěžovat, je od středy možné nazývat politikem. Zatím není jasné, do jakých voleb se svou formací List půjde, ale už nyní vyvstávají otázky, jak velkou konkurenční výhodou pro něj bude vlastnictví celoplošné televize. Novinář a mediální expert Filip Rožánek upozorňuje, že majitel Barrandova si na obrazovce v podstatě může říkat, co chce – tuzemský vysílací zákon je totiž velmi liberální a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání trestá se zpožděním.

Politika je jako hrát „medžiky“. Zatímco List teprve pomalu pučí, Piráty čeká o víkendu další celostátní fórum. A naši redaktoři Barbora Janáková a Prokop Vodrážka zastihli jejich předsedu Ivana Bartoše ve furiantské náladě: Vyhrajeme volby do Evropského parlamentu. Chceme vyhrát volby do Poslanecké sněmovny. Děláme, co jsme slíbili, a informujeme o tom.

Z Evropy do Afriky po suchu. Němec Herman Sörgel nebyl autor utopických sci-fi románů, ale architekt. Vymyslel megalomanský projekt, proti kterému kanál Dunaj–Odra–Labe působí jako provinční strouha. Během 150 let chtěl vysušit část Středozemního moře a propojit Evropu s Afrikou. Detaily jeho Atlantropy, a proč z ní nakonec sešlo, najdete v textu Pavla Vachtla.

Skica okolí zamýšlené Gibraltarské přehrady. Foto dle článku: Sylvia Huber, „Atlantropa. Das Mittelmeer – wegen Umbaus geschlossen“, via Wikimedia Commons

Soudci vs. Hrad. Také dnes se objevovaly dozvuky rozhovoru Josefa Baxy pro Deník N o tlacích prezidenta a jeho okolí na nezávislost justice.

souhrnném textu jsme shromáždili reakce nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, exministra spravedlnosti Roberta Pelikána či viceprezidenta Soudcovské unie Petra Černého, kteří se postavili za bývalého předsedu Nejvyššího správního soudu. Hradní kancléř Vratislav Mynář a prezidentův poradce Martin Nejedlý odmítli, že by činili nátlak na Baxova nástupce Michala Mazance.

Ke kauze se z Indie vyjádřil i premiér Andrej Babiš. Mynářovy schůzky se soudci

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější