Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zvládali jsme to, dokud nám nepřivezli 22 pacientů za den. Teď už nejde nic plánovat, říká šéf náchodské nemocnice

Ředitel náchodské nemocnice Jan Mach. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ředitel náchodské nemocnice Jan Mach. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Doposud Oblastní nemocnice v Náchodě pomáhala přetíženým nemocnicím v okolí a přebírala jejich pacienty, v úterý už potřebovala pomoc sama. Záchranáři z ní odvezli 15 pacientů s covidem-19 do nemocnic na Moravě – do Boskovic, do Kyjova a do Brna. Další dva pacienty přemístili do Fakultní nemocnice Hradec Králové. Pro převoz devíti pacientů do Kyjova poskytla pražská záchranná služba velkokapacitní sanitku Fénix. Ředitel náchodské nemocnice Jan Mach popisuje situaci v regionu.

Jaká byla situace v nemocnici ve chvíli, kdy jste požádali o převoz pacientů jinam?

V tuto chvíli provozujeme v náchodské nemocnici naši maximální možnou kapacitu, v rychnovské se ještě připravuje malé navýšení lůžek. Maximální kapacitou mám na mysli, že bychom možná ještě našli 14 lůžek navíc, ale k nim už nemáme personál. V úterý ráno jsme měli hospitalizovaných 178 pacientů, což je aktuálně náš strop. Takže mi v 7.50 koordinátor covidové péče hlásil, že jsme plní.

Během dvou hodin jsme zvážili, jestli jsme, nebo nejsme schopni otevřít další lůžka pro covidové pacienty, ale personál na to nebyl. Proto jsme v rámci pravidelné videokonference s krajským koordinátorem intenzivní péče, dalšími koordinátory a řediteli nemocnic požádali o to, aby nám uvolnili ruce.

Co vás položilo?

V pondělí jsme přijali

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější