Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Složky na Bakalu mě stály desítky milionů. Zeman to ví a využívá je, říká vyznamenaný miliardář Krúpa

Finančník Pavol Krúpa. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Finančník Pavol Krúpa. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Finančník Pavol Krúpa dostal loni v říjnu od prezidenta Miloše Zemana vyznamenání za boj proti miliardáři Zdeňku Bakalovi. Byznysoví protivníci slovenskému podnikateli vyčítají i placené demonstrace či nátlakové akce. Sám Krúpa přiznává, že do sběru informací na protivníky už investoval desítky milionů korun. „O materiály má zájem Andrej Babiš i Miloš Zeman,“ popsal v rozhovoru pro Deník N.

Někdy to vypadá, jako byste témata, která se řeší v politice, přenášel do byznysu. Můžeme jmenovat třeba boj se Zdeňkem Bakalou či spor o těžbu lithia. Je to jen náhoda?

Něco určitě náhoda není. Skoro bych to ale otočil. Deset let tu bylo vakuum kolem případu – nazývejme ho pracovně Bakala. Jednoho dne jsme se na to podívali a začali se reálně zabývat OKD. To téma jsme přinesli my.

Proč?

Nešlo nám do hlavy, proč společnost skončila v takové ztrátě. Když jsme to porovnávali s jinými firmami, tak cyklus (poklesu) dokázaly překonat a akcionářům přinášely nějakou hodnotu. Akcie OKD měly hodnotu 400 korun, pak padly až na 16 haléřů a to nám nepřišlo v pořádku. Přišli jsme na to, že jejich argumenty jsou vykonstruované a vymyšlené.

V té době ale klesala cena uhlí, a tudíž se snižovaly i zisky těžařských firem…

To bylo zavádějící tvrzení. Když Bakala a ostatní OKD kupovali, cena uhlí byla ještě nižší. Problém je, že tu firmu vytuneloval. Kdyby to neudělal, mohla ještě těžit.

O kauze OKD se napsalo už hodně a ten případ je známý. Vraťme se k původní otázce. Tvrdíte, že jste to téma vytáhl vy a poté se ho chytli politici…

Všechny ty informace, které používají politici,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější