Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dohodu o nouzovém stavu shodila SPD. Opozice chce raději jednat s Hamáčkem než se „zaseknutým“ Babišem

Premiér Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Premiér Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Zástupci vládních i opozičních stran na dnešním jednání ve Sněmovně nenašli dohodu, která by prodloužila nouzový stav. Konkrétní řešení se sice rýsovalo, proti se ale postavila SPD.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Sněmovna dnes v ostře sledovaném jednání rozhoduje o prodloužení nouzového stavu, který v zemi platí od 5. října loňského roku. Vláda kvůli stále špatné epidemické situaci chtěla od poslanců, aby kývli na jeho prodloužení o měsíc. Pro svůj návrh ale tentokrát nemá dost hlasů, oproti minulým jednáním jí totiž chybí hlasy KSČM.

Řada opozičních stran ale už včera dala najevo, že o jejich hlasy se kabinet Andreje Babiše nebude moci opřít.

Hned ráno se tak ve Sněmovně uskutečnila zhruba dvouhodinová schůzka špiček politických stran. Během tohoto jednání se vládě nepodařilo přesvědčit opoziční lídry, aby svůj postoj změnili. Jak komunisté, kteří si již dříve odhlasovali, že pro další prodloužení nouzového stavu nebudou, tak i další strany na svých stanoviscích setrvaly.

Předseda KSČM Vojtěch Filip Deníku N napsal, že jednání bylo sice zčásti přínosné, k žádné dohodě ale nevedlo. Podle informací Deníku N ale dohoda, která by vládě otevřela možnost alespoň krátkodobě pokračovat v rámci nouzového stavu, na stole byla.

Přišly s ní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Sněmovna

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější