Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co v této zemi schází nejvíc? Dnešní krize to ukazuje naplno

Demonstrace za právo chovat se bezohledně. Ilustrační foto: Jan Moláček, Deník N
Demonstrace za právo chovat se bezohledně. Ilustrační foto: Jan Moláček, Deník N

Komentář Jána Simkaniče: Nejsme v tom společně, ať si vládní marketingová hesla říkají, co chtějí. Epidemii odnáší každý jinak a rozdíly jsou obrovské. Jejich přehlížením si připravujeme mizernou budoucnost pro všechny.

Společně to zvládneme! Na jaře tohle heslo znělo éterem a pod prvotním strachem z nového, neznámého nebezpečí relativně semknutá společnost vykazovala docela silné odhodlání překonat vlnu pandemie, o které mnozí doufali, že bude první a jediná. Důsledky tvrdého lockdownu sice dopadaly na každého trochu jinak, ale nějak jím byli zasaženi prakticky všichni a hlavně se zdálo, že šok nebude trvat dlouho a záhy se situace obrátí k lepšímu, což se i zdánlivě na chvíli stalo.

Jenže s podzimem začala jedna z největších zkoušek, kterým jsme byli v moderních dějinách vystaveni. Z premiantů jsme se rychle propadli mezi nejhorší na světě a zlepšení není na obzoru. Rakousku nebo Německu se podařilo druhou vlnu po Novém roce překonat a stabilizovat, u nás teď začínají čísla zase růst. Lidem dochází trpělivost, peníze i energie zvládat náročné podmínky. Ani naděje v podobě očkování se nedaří, už teď je jisté, že nebude líp ještě hodně dlouho.

Nikoho, kdo fungování české společnosti pozoruje delší dobu, by to vlastně nemělo překvapit. Epidemie jen ukazuje v intenzivní, zrychlené a kondenzované podobě to, co

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

kerray@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Covid-19

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější